A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Ajankohtaista | Koskettavin veistos -näyttely

Koskettavin veistos 2016

Koskettavin veistos -näyttely ja -kilpailu järjestetään nyt jo viidennen kerran 25.10.-20.11. Sitä ennen valittiin Vuoden veistos vuosina 1989 - 1998. Alusta saakka näyttely on järjestetty yhteistyössä Suomen Kuvanveistäjäliiton kanssa. Koskettavin veistos -näyttelyjen yhteydessä on myös aina ollut esillä kuurosokeiden taidetta. Nytkin seinillä on kokoelma kuurosokeiden taiteilijoiden tauluja, jotka ikään kuin katsovat seiniltä alas veistoksiin.

Ehdotuksia näyttelyyn tulevista veistoksista pyydettiin Suomen Kuvanveistäjäliiton jäseniltä. Ainoana ohjeena oli se, että yleisön on saatava koskettaa veistoksia, tunnustella niitä omin käsin. Töitään tarjosi 31 kuvanveistäjää. Valinnan näyttelyyn tulevista töistä teki kolmihenkinen raati, jossa taiteellista asiantuntemusta edusti kuva-artesaani Taru Eskelinen. Tarun lisäksi raatiin kuului näyttelystä vastuussa oleva tiedotuksen porukka eli Jaakko Evonen sekä Tuija Wetterstrand. Taru ja Jaakko toivat mukaan myös kuurosokean kokemuksen.

Valinnassa painotettiin moniaistisuutta. Tavoitteena oli näyttely, jossa on erilaisia materiaaleja, eri kokoisia, eri muotoisia ja niissä on erilaista pinnan tuntua. Vaikka mielipiteet raadissa menivät monen työn osalta ristiin, tavoite saavutettiin ja jopa ylitettiin. Tuskin missään muussa veistosnäyttelyssä on aikaisemmin ollut näin monipuolinen läpileikkaus erilaisia materiaaleja ja tekniikoita.

Näyttelyn tarkoitus on muistuttaa, että sokealle ja kuurosokealle taidenautinto voi näköaistin puuttuessa aueta tuntoaistin avulla. Näyttelyyn ei kuitenkaan haluttu pelkästään ”helppoja” töitä, joiden voisi ajatella olevan kuurosokealle mieluisia. Näyttelyn tarkoitus on haastaa paitsi näkevät miettimään tuntoaistin merkitystä niin myös antaa kuurosokeille ja sokeille mahdollisuus tutustua ammattikuvanveistäjien töihin ja saada kosketus sellaisiin materiaaleihin, joita taideryhmissä harvemmin työstetään. Paino on sanalla kosketus, sillä missään muussa näyttelyssä yleisö ei pääse käsin koskettamaan veistoksia.

Näyttelyssä voi myös tutustua Kommunikaatiopalveluiden tuottamiin kuurosokeiden tekemiin sanallisiin- ja äänikuvailuihin osaan veistoksista.

Perinteisesti kuurosokeat ovat valinneet näyttelyissä oman suosikkinsa, koskettavimman veistoksen. Tänä vuonna valinnan tekee lukiolainen Santeri Grönlund. Koskettavin veistos julkistetaan avajaisten yhteydessä. Yleisöllä on näyttelyn esilläoloaikana mahdollisuus äänestää omaa suosikkiaan. Yleisön suosikki julkistetaan sokeain viikolla 15.11.

Kuvanveistäjät: Hannu Ahosola, Timo Hannunen, Tiina-Liisa Kaalamo, Antti Keitilä, Kaisu Koivisto, Harri Kosonen, Maija Kovari, Tarja Malinen, Tiia Matikainen, Saana Murtti, Pia Männikkö ja Jenni Tieaho.

Kuurosokeat taiteilijat: Rauli Jalo, Marja-Leena Karjalainen, Anu Mikkola ja Pirkko Pölönen.

Galleria Art Kaarisilta
Sanomatalo, 1.krs, Helsinki
art@kaarisilta.fi, p. 0405103813, www.artkaarisilta.fi
Avoinna ti-pe 11-18, la-su 12-16, ma suljettu

KIITOS
Opetus- ja kulttuuriministeriö, Jenny ja Antti Wihurin rahasto sekä Stiftelsen 7:nde Mars Fonden

Suomen Kuurosokeat ry:n puolesta

Tuija Wetterstrand
tiedottaja, näyttelyn vastuukoordinaattori
tuija.wetterstrand@kuurosokeat.fi
p. 040 765 4071


Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 26.10.2016 Webmaster