A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Ajankohtaista | Kuurosokeiden voimaantuminen Etiopiassa - katsaus

Kuurosokeiden voimaantuminen Etiopiassa - katsaus

Yhteenveto työstämme vuonna 2017

Projektin avulla vahvistetaan kuurosokeiden järjestön toimintaa, jotta se pystyisi itse tulevaisuudessa etsimään ja voimaannuttamaan kuurosokeita ihmisiä Etiopiassa.

Keskeiset tavoitteet ovat jäsenmäärän ja toiminta-alueen kasvattaminen, ammatillinen koulutus, kuurosokeiden elämää koskevan tiedon kasvattaminen ja sen kautta jäsenten tukeminen sekä verkostoituminen Etiopian muiden vammaisjärjestöjen kanssa.

Etiopian kuurosokeiden järjestö ENADB on toiminut vapaaehtoispohjalta vuodesta 2006 lähtien. Nykyisin jäseniä on noin 511, ja järjestö tavoittaa toiminnassaan sekä kuurosokeita lapsia että aikuisia. Kynnyksen ja Suomen Kuurosokeat ry:n tuella ENADB on vuonna 2011 aloittanut hyvin konkreettiselta tasolta lähtevän vammaisten vertaistuen ja perheenjäsenten koulutuksen ymmärtämään kuurosokeutta ja kuurosokeiden yhtäläisiä ihmisoikeuksia. Omaa lastentasolla pyörivää koulua ei enää pyöritetä vaan keskitymme aikuisten ammatilliseen koulutukseen.

Yhteensä liki sata aikuista on jo saanut koulutuksen ja mahdollisuuden elättää itsensä käsitöitä valmistamalla. Tämä on valtava saavutus, sillä aiemmin kuurosokeat ihmiset on nähty vain taakkana. Tänä vuonna vielä 20 ihmistä osallistuu koulutukseen ja tulevan rahoituksen saamiseksi olemme tekemässä järjestölle varainhankinnan suunnitelmaa saamallamme apurahalle.

Viime vuoden katsauksessamme kerroimme, että haemme omalla rahallamme nyt ratkaisua kalliiden toimitilojen ongelmaan. Tilat ovat Etiopiassa kalliita ja tulkkien vuoksi kuurosokeiden toiminta vaatii tilaa. Tässä olemme nyt onnistuneet eli elokuussa 2017 Etiopian sosiaali- ja terveysministeriö antoi kuurosokeille tilan, joka säästää meiltä noin 6000 euroa vuokrakuluja vuodessa, jolloin sekin raha jää kuurosokeiden toimintana.

Alkuvaiheessa keskeistä oli tarjota vertaistukea ja positiivisia kokemuksia ja osoittaa, mitä mahdollisuuksia elämässä on kuurosokeudesta huolimatta. Noin vuosittain Suomen Kuurosokeat ja Kynnys lähettävät kuurosokean vertaishenkilön tapaamaan Etiopian kuurosokeita. Vertaistukijoita on rekrytoitu myös Suomen kuurosokeista, joka seuraa ja tukee hanketta mahdollisuuksien mukaan.

ENADB:n kapasiteetti ja yhteydet Etiopian muihin vammaisjärjestöihin ja vammaisliikkeen kokonaisuuteen ovat kasvaneet nopeasti. Hankkeen tuella on ennen kaikkea vahvistettu vuosina 2014 alkaen ammatillista koulutusta ja vuonna 2017 kuurosokeat pääsivät ensi kertaa mukaan Etiopian virallisen vammaisten kattojärjestön kansainvälisen vammaisten päivän suunnitteluun sekä YK-sopimuksen seurannan ryhmään.


Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 29.12.2017 Webmaster