A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Palvelut | Kommunikaatiopalvelut | Lehtiartikkelit | The Body Story julkistettiin

The Body Story julkistettiin

Tuija Lehtonen (nyk. Wetterstrand), Tuntosarvi 9/2005

Lämpimän elokuisena perjantai-iltapäivänä kokoontui Iiriksen auditorioon joukko ihmisiä, joita yhdisti kiinnostus Riitta Lahtisen ja Russ Palmerin yhdessä julkaisemaan uutuusteokseen The Body Story (suom. Kehon tarina).

Aluksi Riitta ja Russ johdattelivat yleisön kirjan tunnelmaan soiton ja kuvailun avulla.

Professori Jarkko Hautamäki kiitti puheessaan kirjan tekijöitä aivan uraa uurtavasta uudesta keksinnöstä. Hautamäki sanoi, että ihmiskunnan historiaa ovat vieneet eteenpäin sosiaaliset innovaatiot, joista suurin osa liittyy kommunikaatioon. Riitta ja Russ ovat antaneet muodon ja sanat sellaiselle oleelliselle, ihmisten välisen kommunikaation alueelle, joka on ollut olemassa, mutta joka nyt on ensimmäisen kerran tehty tietoiseksi ja annettu sille käsitteet. “Tällaista ei usein tapahdu”, Hautamäki kiitteli ja vertasi Riitan ja Russin yhteistyötä Nokian veroiseksi menestystarinaksi.

Alku akatemiassa

The Body Storyn alku tapahtui kymmenisen vuotta sitten Sibelius-Akatemialla, missä Russ silloin opiskeli musiikkiterapeutiksi ja Riitta toimi hänen tulkkinaan. Eräässä opetustilanteessa Riitta ei voinut tulkata Russille ääneen häiritsemättä muita, joten hänen piti keksiä tapa antaa tietoa kuvailevan kosketuksen avulla. Kotiin päästyään pariskunta tunsi, että jotain merkittävää oli juuri tapahtunut. He kehittivät merkistöä ensin keskenään, kunnes niiden käyttö laajeni.

Yleisö sai nähdä sykähdyttäviä esimerkkejä kosketuksen kautta välittyvästä tiedosta ja mielikuvista, kun Kalle Kiviniemi heijasti osia dvd-levyltä auditorion suurelle valkokankaalle. Taustalla soi Russin säveltämä ja soittama musiikki.

Onnitteluja yleisöltä vastaanotti silminnähden liikuttunut pariskunta. Heli Sundelin onnitteli yhdistyksen puolesta ja luki tervehdyksen, jonka oli kirjoittanut toiminnanjohtaja Kai Leinonen. Pirkko Pölönen muistutti onnittelupuheessaan 20 vuotta kestäneestä yhteisestä ystävyydestä ja rakkauden merkityksestä voimavarana. Liisa Kauppinen Kuurojen Liitosta sanoi, että tällainen uraauurtava työ hyödyttää kaikkia ihmisiä, ei vain kuurosokeita. Viittomakielen kouluttaja Satu Marku Diakonia-ammattikorkeakoulusta naurahti, että Riitan ja Russin yhteistyön tulokset tarkoittavat aina lisää työtä ja uuden oppimista kouluttajille. Ennen kahville ja kakulle siirtymistä Riitan vanhemmat ja sisar onnittelivat vielä pariskuntaa lämpimin halauksin.

Riitta Lahtisen ja Russ Palmerin The Body Story –kirjan julkistamistilaisuus pidettiin Iiriksen auditoriossa 19.8.2005. Tilaisuuden järjestivät Humakin opiskelijat. The Body Story -teokseen kuuluu englanninkielinen kirja ja dvd-levy. Kirja on jaettu kuuteen osioon, joita seuraamalla lukija voi askel askeleelta siirtyä perusasioista vaativampiin. Kirjan tekstejä tukee dvd, jossa jokainen liike on havainnollistettu. Teosta (25 e) voi tilata Riitalta sähköpostitse: riitta.lahtinen@ kuurosokeat.fi.


Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 8.12.2013 Webmaster