A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Palvelut | Kommunikaatiopalvelut | Lehtiartikkelit | Eurohaptic 2012 -konferenssi Tampereella

Eurohaptic 2012 -konferenssi Tampereella

Riitta Lahtinen ja Russ Palmer, Tuntosarvi 08/2012

Suomen Kuurosokeat ry oli näkyvillä haptiikan konferenssissa Tampereella 13.-15.6. Haptiikka tarkoittaa laajasti tuntoaistin käyttöä, ihon toimintaa ja tuntoaistin käyttöä erilaisten välineiden kautta (kännykkä, leikkaukset, autolla ajaminen jne.). Konferenssin järjestäjinä olivat tänä vuonna muun muassa Tampereen yliopisto ja Nokia. Konferenssiin osallistui noin 250 tutkijaa eri puolilta maailmaa.

Tampereen yliopiston tietojenkäsittelyopin, Tauchi-tutkimuskeskuksen johtaja ja professori Roope Raisamo pyysi meitä pääluennoijaksi aiheesta sosiaalishaptinen kommunikaatio. Hän toivoi tutkijoiden laajentavan haptisen kommunikaation eli henkilö-välinekommunikaation ajatusta laajemmaksi kohti inhimillistä suoraa henkilö-henkilökommunikaatiota (= sosiaalishaptinen kommunikaatio). Minulle ja Russ Palmerille tämä oli erittäin suuri kunnia tuoda haptiisit ja hapteemit laajan tutkijaryhmän tietoisuuteen samoin kuin kuurosokeiden henkilöiden tarpeet muun muassa kännyköiden ja tietokoneohjelmien kehittämisessä. Luentomme jälkeen meillä oli avoin demo, jossa tutkijat saivat kysellä lisää haptiiseista ja tutustua demolasien kautta näkövammaisten tiedonsaantiin. YLE teki teemasta myös haastattelun, joka näytettiin sekä TV:ssä että verkossa.

Luentomme herätti monia mielenkiintoisia kysymyksiä ja kommentteja. Varsinkin kosketuksen kielioppi kiinnosti. Yhteistyötä ehdottivat erityisesti tutkijat, jotka ovat kehittäneet tuntoaistilla vastaanotettavia tunnepelejä, näkövammaisten liikkumiseen liittyviä navigointijärjestelmiä sekä kosketusviestejä välittäviä välineitä. Kuurosokeiden alalta konferenssiin osallistui australialainen kuurosokea henkilö. Hän kommunikoi kädestä käteen englantilaisilla sormiaakkosilla. Konferenssi järjestetään vuosittain ja seuraava konferenssi on Etelä-Koreassa.

Lisätietoja Riitalta, sähköposti: riitta.lahtinen@kuurosokeat.fi

Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 6.7.2014 Webmaster