A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Palvelut | Kommunikaatiopalvelut | Lehtiartikkelit | Lormitusta ja Malossia - huomioita kommunikaatiosta Helen Keller -konferenssissa

Lormitusta ja Malossia - huomioita kommunikaatiosta Helen Keller -konferenssissa

Riitta Lahtinen, Tuntosarvi 9/2007

Lormitusta ja Malossia - huomioita kommunikaatiosta Helen Keller konferenssissa
Helen Keller konferenssin luennoilla näkyi eri maiden käyttämiä sormittamismenetelmiä.

Italialainen Angelica käytti Malossia. Siinä sormittaja koskettaa vastaanottajan avoimen kämmenen eri kohtia joko etusormella painamalla tai peukalolla ja etusormella puristamalla. Angelica vastaanotti Malossia sekä kämmenpohjaa että kämmenselkää vaihdellen. Hän käytti siis molempia käsiä vuorotellen.

Belgialainen Peter käytti Lormitusta, joka toimintaperiaatteeltaan on samankaltainen kuin Malossi. Siinä sormittaja koskettaa avointa kämmenpohjaa eri tavoin. Molemmissa menetelmissä esimerkiksi vokaalit tehdään sormenpäitä koskettamalla: peukalon pää on A, etusormen pää E, keskisormen pää I, nimettömän pää O ja pikkurillin pää on U.

Luentosalissa rinnakkain istuen näiden menetelmien sujuvuus ja keveys perustuu siihen, että vastaanottaja voi pitää kättään tuolin käsinojalla tai pöydällä tuen päällä. Koska käsiä ei tarvitse pitää ja kannattaa ilmassa, jaksaa menetelmää käyttää pitkäänkin. Sormittaja käyttää yleensä etusormeaan, joten hänen koko kätensä ei tarvitse muodostaa aakkosta kuten esim. suomalaisissa sormiaakkosissa. Kirjaimet erottuvat toisistaan selkeästi, joten erehtymisen vaara on pieni. Lisäksi aakkosta tekevä liike on pienempi ja nopeampi tehdä, koska tekijä liikuttaa vain yhtä tai kahta sormeaan. Vastaanottajan ei tarvitse liikuttaa kättään lainkaan.

Menetelmän joustavuus ja toimivuus perustuvat selkeyteen ja käytännön vastaanottamisen kokemuksiin. Olivathan molempien sormittajien kehittäjät herrat Lorm ja Malossi molemmat kuurosokeita.


Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 8.12.2013 Webmaster