A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Palvelut | Kommunikaatiopalvelut | Lehtiartikkelit | Madonna-mikki

Madonna-mikki

Riitta Lahtinen, Tuntosarvi 12/2002

Madonna-mikkiä voi käyttää kuulolaitteen apuna. Se jättää tulkin kädet vapaaksi kaikelle muulle tekemiselle. Madonna-mikki on johdolla yhteydessä radiomikrofoniin (fm-laitteeseen). Kuuntelija kuuntelee kuulolaitteellaan normaalisti tulkkausta /puhetta T-asennolla.

Madonna-mikrofonin nimi tulee siitä, että se on samantyyppinen kuin mitä laulajat käyttävät esiintyessään. Sitä ei tarvitse pitää kädessä vaan se kiinnitetään päähän niin kuin kuulokkeet. Päässä on kevyt panta, josta mikrofoni lähtee lähelle suuta, suun ja nenän välimaastoon suupielen viereen. Mikrofoni eli mikki on pehmustettu.

Madonna-mikki on erittäin kätevä. Olemme käyttäneet sitä yhdessä Russin kanssa erilaisissa tiloissa kuten hälyssä ja kaikuvissa paikoissa. Vuosikokouksessa, opetustilanteissa ja näyttelyissä se on oiva apuväline. Hyöty on siinä, että se jättää kädet vapaiksi. Mikrofonia ei tarvitse pitää toisella kädellä. Näin käsiä voi käyttää esim. viittomiseen, osoittamiseen tai keholle piirtämiseen. Kun mikin paikka ja etäisyys ovat vakiot, puhe-etäisyys pysyy myös aina samana. Vaikka pää kääntyisi, mikki seuraa aina samassa paikassa suunpielen vieressä. Kun mikki on lähellä suuta, se poimii myös paremmin puheen. Se ei kuitenkaan peitä huuliota. Kun se on oikeassa paikassa, kiusalliset hengitysäänet ja vaatteiden rahinat jäävät pois. Mikrofonin heilahdukset esim. syödessä, jos se osuu pöydän reunaan, jäävät myös pois samoin vinkuminen (akustinen kierto) vähenee. Lisäksi mikrofonin herkkyyttä ei tarvitse säätää isolle.


Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 8.12.2013 Webmaster