A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Palvelut | Kommunikaatiopalvelut | Lehtiartikkelit | Opastuskoru

Opastuskoru

Riitta Lahtinen, Tuntosarvi 8/2005

Tällöin opas kulkee opastettavan edellä. Kun opastettava seuraa opasta hän tarkkailee näkönsä avulla esim. olkapään liikkeitä tai jalkoja ja kenkiä. Opas kertoo liikkeillään käännökset, pysähdykset, kiertää esteet ja osoittaa vaaratekijät.

Edessä olevan oppaan liikkeet näkyvät paremmin, jos hänen vaatteensa erottuvat väritykseltään ympäristöstä. Esimerkiksi hämärällä pururadalla kannattaa käyttää vaaleaa asua, lumisella jäätiköllä tummaa asua. Näin opas löytyy paremmin eikä “katoa” ympäristöön. Maastossa liikkujia helpottaa, jos oppaan kengät ovat eriväriset maastoon verrattuna.

Joskus oppaan löytäminen ja erottaminen ruuhkassa kapealla näkökentällä vie erittäin paljon aikaa. Myös oikean ihmisen löytäminen voi olla hankalaa, jos kaikilla on samansävyiset vaatteet. Tällöin oppaan löytämistä helpottaa esimerkiksi tietty, edeltä sovittu vaatekappale tai kannettava esine. Se voi olla esimerkiksi kirkasvärinen hattu tai vaikkapa ns. opastuskoru.

Kuvassa on esimerkki oppaasta, jolla on tumma pusero ja vaalea koru selkäpuolella. Merkin tai korun tulee olla riittävän isokokoinen ja taustastaan hyvin erottuva. Opastustilanteissa olen kokeillut käyttää isoa vaaleaa puukorua, ja se erottuu yllättävän hyvin. Toinen hyvä idea on esimerkiksi huivi, joka laskeutuu selän puolelle. Kannattaa kokeilla, näkeminen on yksilöllistä!


Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 8.12.2013 Webmaster