A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Yhteystiedot | Reittikuvailu | Suomen Kuurosokeat ry:n Helsingin aluetoimisto

Reittikuvailu Suomen Kuurosokeat ry:n Helsingin aluetoimistoon

Reittikuvailu Suomen Kuurosokeat ry:n Helsingin aluetoimistoon

Toimisto sijaitsee Itäkeskuksessa, Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä. Käyntiosoite on Marjaniementie 74.

Oven edusta

Reitti alkaa Iiriksen taksipisteeltä, johon taksit tuovat asiakkaat. Taksipisteellä on metallinen kehikko. Kehikko antaa suunnan kohti maassa olevaa laatoitettua valkoista kontrastiraitaa. Kohokuvioitua kontrastiraitaa voi seurata katseella tai valkoisella kepillä. Kontrastiraitaa seurataan oikealle kello kolmeen, kohti pääovea. Ennen pääovea korkealla yläpuolella on katos. Katoksen alla olevalla osuudella noin metri kontrastiraidasta vasemmalle on kaide, joka ohjaa myös kohti pääovea. Iiriksen pääovi on puinen liukuovi. Oven yläpuolella olevasta kaiuttimesta kuuluu satakielen laulua. Oven yläpuolella olevan katoksen vasemmassa reunassa lukee metallisin kirjaimin IIRIS. Vasemmalla olevan kaiteen takana on kaiteensuuntainen infotaulu, jossa lukee ”Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiris, Marjaniementie 74.” Alapuolella on kirjoitettuna kaikki talon toimijat. Suomen Kuurosokeat ry löytyy infotaulun kolmannesta sarakkeesta ylimpänä. Oven edustalla laatoitus vaihtuu metalliralliin.

Tuulikaappi

Puiset liukuovet aukeavat kummallekin sivulle, ja sisään astuttua saavutaan tuulikaappiin, jossa on kumimatto. Tuulikaapissa oven yläpuolella on ilmastointilaite, jonka ilmavirran voi tuntea jos laite on päällä. Ovelta vasemmalle kello yhdeksässä on koirien pesuallas. Ovelta oikealle kello kolmessa on TV ruutu, josta näkyy bussiaikataulut. Suoraan eteenpäin viiden metrin päässä on seuraavat sivusuuntaan aukeavat liukuovet, joista pääsee tuulikaapista kolmannen kerroksen aulaan.

Aula ja hissit

Liukuovien jälkeen alkaa suorakulmainen matto. Ovista vasemmalle kello yhdeksässä alkaa heti neuvontatiski, joka on useita metrejä pitkä ja kääntyy vasemmalle näkevien L-kirjaimen muotoiseksi. Ovesta oikealle kello kolmessa on ensin kulkureitti apuvälinemyymälä Avirikseen ja sen jälkeen alkaa pitkä kohokartta vyötärön korkeudella. Kartan yläpuolella on TV ruutuja. Ruuduista näkyy päivän ruokalista sekä eri toimijoiden sijainnit kerroksittain. Maton päätyttyä voi seurata tummaa kivilaattaista kaistaa, joka erottuu ympäröivästä puisesta lattiasta. Lattiamateriaali vaihtuu kartan päättyessä puusta laatoitukseksi, mutta kivinen kaista jatkuu edelleen. Kahden metrin päästä kaistan vasemmalla puolella alkaa metallinen ohjauslista, jota voi seurata valkoisella kepillä.

Ohjauslista johtaa vasemmalle kello yhdeksään muutaman metrin ja sitten näkevien T-kirjaimen muotoiseen risteykseen. T:n oikea sakara johtaa hissien väliselle keltaiselle seinälle, jossa on vyötärön korkeudella hissien kutsupainikkeet. Painikkeissa on koholla olevat nuolet. Painikkeiden yläpuolella on koholla oleva numero kolme ja painikkeiden yläpuolella seinässä on myös suurikokoinen musta numero kolme muistutuksena siitä, että aula on kolmannessa kerroksessa. Suomen Kuurosokeat ry:n toimisto sijaitsee neljännessä kerroksessa. Kutsunappien molemmilla puolilla on yksi hissi. Hissien oville johtavat pienet suorakulmaiset matot. Hissin sisällä napit löytyvät kutsunappien puoleiselta seinältä vyötärön korkeudelta. Napit ovat koholla. Niissä on numerot sekä kohokirjaimin että pistekirjoituksella. Kolmannen kerroksen nappi on hieman enemmän koholla kuin muut, koska siellä on pääovi ja katutaso. Hissi toistaa ääneen valitun kerroksen sekä ilmoittaa pysähtymiskerroksen ennen kuin ovet aukeavat.

Neljännen kerroksen käytävä

Hisseiltä alkava ohjauslista johtaa käytävää eteenpäin, hisseiltä katsoen kello kahteentoista. Muutama metri hisseiltä eteenpäin käytävän molemmin puolin on keltaiset kaarevat korokkeet. Ne ulottuvat lattiasta reilun metrin korkeudelle.

Korokkeiden jälkeen käytävän oikealla reunalla on vierekkäin kolme vessaa: ensimmäisenä esteetön wc, sitten miesten ja viimeisenä naisten wc. Ohjauslista johtaa risteykseen, jossa suoraan edessä on keltainen ovi. Oveen on laitettu mustalle pohjalle tässä kerroksessa olevat toimijat valkoisella tekstillä ja pistekirjoituksena. Ylimpänä lukee Suomen Kuurosokeat ry. Kulku Suomen Kuurosokeat ry:n toimistolle on tästä risteyksestä vasemmalle, kello yhdeksään. Sinne johtaa palo-ovi. Huomio! Tämä palo-ovi on aina auki klo 8-16 välillä. Avoimen oven kohdalla metallinen ohjauslista päättyy.

Suomen Kuurosokeat ry:n huoneet

Palo-oven jälkeen alkaa käytävä. Käytävällä on valkoiset seinät ja harmaat ovet. Ovenkarmit ovat seinästä koholla. Lähes kaikkien ovien oikealla puolella löytyy tietoa, mitä huoneessa on. Suomen Kuurosokeat ry:n työntekijöiden huoneet ovat kaikki rivissä käytävän vasemmalla seinällä. Ensimmäinen ovi on suljettu tekninen tila, ja toinen on kopiohuone joka on yleensä kiinni. Tästä alkavat työntekijöiden huoneet.

Ensimmäinen työhuone on IT-tukihenkilö Mariano Mineon huone. Seuraava on virikeohjaaja Anita Palon huone. Anitan oven vieressä oikealla on ovikello, hieman kahvaa korkeammalla.

Seuraavana on oikeuksienvalvonnan asiantuntija Heli Lappalaisen huone. Neljännessä eli viimeisessä työhuoneessa ovat erityisasiantuntija Emmi Tuomi sekä kommunikaatiopäällikkö Riitta Lahtinen.

Tulosuunnasta katsottuna käytävän oikealla seinällä on kolme Vammaisfoorumin huonetta. Niiden jälkeen käytävä avartuu oikealle suureksi tilaksi. Sen keskellä on pitkä ovaalin muotoinen pöytä jonka ympärillä on kymmenen tuolia. Avartumiskohdassa on naulakko ja sitä vastapäisessä kulmassa on toinen naulakko. Tilan kahdelle seinälle on sijoitettu rottinkituoleja. Näiden seinien välisessä nurkassa on ikkuna ja TV. Toisen naulakon kohdalla alkaa käytävä, joka on kohtisuorassa tulokäytävään nähden. Tällä käytävällä on työhuoneita, jotka eivät kuulu Suomen Kuurosokeat ry:lle. Käytävän alussa, oikeassa reunassa, on pylväs, joka tekee tästä käytävästä tulokäytävää kapeamman. Tästä käytävästä ei ole uloskäyntiä.

Kun jatketaan tulokäytävän suuntaisesti työhuoneista eteenpäin, löytyy pieni keittiötila jonka ovi aukeaa työntämällä. Ovelta katsottuna oikealla kello kolmessa on naisten wc ja kello yhdessä on miesten wc. Vessojen jälkeen on pieni pöytä ja tuoleja, joiden takana on keittiön tiskipöytä.

Kokoustila, huone 4311

Keittiön ovesta vasemmalle kello yhdeksään on huone 4311, joka on kokoustila. Oviseinää vastapäätä on ikkunaseinä. Ikkunaseinällä on vieretysten kolme korkeaa ja kapeaa ikkunaa. Ikkunaseinällä on myös patteri ja pistorasioita vyötärön korkeudella. Ovelta katsottuna oikealla ja vasemmalla olevat seinät ovat täysi tyhjiä. Tilassa on 12 hengen pöytä, jonka molemmin puolin on kuusi tuolia. Katossa on ritilä ja loisteputkivalaistus.

Oviseinällä on suurikokoinen kello oven vasemmalla puolella lähellä katonrajaa. Oven vasemmalla puolella on myös hätäpoistumistietä kuvaava kohokartta, joka osoittaa punaisella pisteellä tämänhetkisen sijainnin. Kartta-avain on vasemmassa alakulmassa kohokirjaimin sekä pistekirjoituksella. Hätäpoistumistie kulkee punaista katkoviivaa pitkin kahteen eri porraskäytävään.

Hätäpoistumistiet

Lähin hätäpoistumistie on kokoustilan vieressä samalla seinällä. Kokoustilasta poistuessa käännytään vasempaan. Porraskäytävän ovessa on suurikokoinen numero 4. Toinen hätäpoistumistie kulkee aiemmin käytetylle hissille ja sen ohi portaikkoon. Hissille tultaessa ohjauslistaa seuraamalla käännytään risteyksessä vasemmalle kello yhdeksään. Kahden metrin päästä käännytään oikealle kello kolmeen, tästä alkaa käytävä. Porraskäytävän keltainen ovi on oikealla kello kahdessa. Hätätilanteissa, esimerkiksi tulipalon sattuessa, hissejä ei saa käyttää. Hissien takana oleva porraskäytävä on merkitty kerroksen numerolla 4. Jos ilta aikaan liikkuu talossa niin että hissit eivät enää ole käytössä, on käytettävä hissien takana olevaa portaikkoa. Hissien takana oleva käytävä jatkuu porraskäytävää pidemmälle. Siellä on majoitustiloja, mutta ne eivät kuulu Suomen Kuurosokeat
ry:lle.

Reittikuvailun tuottanut Ida Häggblom, viittomakielen tulkkiopiskelija opinnäytetyönään. Päivitetty 15.4.2018.Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 4.6.2018 Webmaster