A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Yhteystiedot | Reittikuvailu | Suomen Kuurosokeat ry:n Keskustoimisto

Reittikuvailu Suomen kuurosokeat ry:n keskustoimistoon

Suomen Kuurosokeat ry:n keskustoimisto sijaitsee Näkövammaisten palvelu- ja toimintakeskus Iiriksessä Helsingin Itäkeskuksessa. Sen käyntiosoite on Marjaniementie 74. Rakennuksen pääovi on Marjaniementien puolella. Kadulta pääovelle johtaa pihan tasaisesta pinnasta erottuva valkoinen, kivilaatoista tehty kohokuviollinen kaista, jota voi seurata valkoisella kepillä tai jaloilla tunnustelemalla. Kaistan vasemmalla puolella on kaide. Kaista päättyy metalliralliin, jota seuraavat automaattisesti sivuille avautuvat pääovet. Ovet ovat päiväsaikaan auki. Mikäli saavut Iirikseen illalla, eivätkä ovet ole auki, on ovien vasemmalla puolella metallisessa pylväässä hieman kaiteen yläpuolella kämmenen kokoinen, neliön muotoinen ovikello. Pääovella kuuluu satakielen laulu. Sekä oven vasemmalla puolella seinässä että yläpuolella katoksen päällä lukee metallisin kirjaimin IIRIS.


IIRIS-talo ulkoapäin pääoven edestä


Pääovia seuraa eteinen, jonka tunnistaa kumisesta matosta. Eteinen jatkuu noin viisi metriä ja sitä seuraavat toiset automaattisesti avautuvat ovet. Ovien jälkeen edessä avautuu Iiriksen avara pääaula. Pääaula on kolmannessa kerroksessa. Ovien edessä lattialla on suorakaiteen muotoinen kynnysmatto. Heti vasemmalta alkaa neuvontatiski, jossa on aina päivisin paikalla henkilökuntaa. Oikealla on ensimmäisenä apuvälinemyymälä Aviriksen oviaukko. Oviaukon jälkeen sijaitsevat opastetaulut. Opastetaulujen yläpuolella seinällä on lueteltu kerrokset ja niissä toimivat organisaatiot tekstinä. Vyötärön korkeudelta löytyvät samat opasteet kohokarttoina ja pistekirjoituksella. Kynnysmaton jälkeen keskellä lattiaa jatkuu puisesta lattiasta erottuva ja tunnusteltava kivilaatoista rakennettu kaista. Kaista johdattaa käytävällä eteenpäin.


IIRIS-talon sisääntuloaula


Puulattian vaihtuessa laattalattiaan neuvontatiski kääntyy vasemmalle L-kirjaimen muotoon. Samalla kohtaa päättyvät oikealla olevat opastetaulut. Neuvontatiskin kaartuessa vasemmalle erkanee siitä kahden metrin päässä oikealle lattiassa metallinen ohjauslista, joka johtaa suoraan hisseille. Hissit ovat kirkkaan keltaisella seinällä. Ohjauslista päättyy seinään ja suoraan sen yläpuolella sijaitsevat hissien kutsupainikkeet. Ohjauslistan molemmin puolin lattialla on matot, jotka johtavat hisseille.


IIRIS-talon hissiaula sisääntulokerroksessa


Kutsupainikkeissa hissin kulkusuuntaa ilmaisevat nuolet: ylemmässä painikkeessa nuoli osoittaa ylöspäin ja alemmassa alaspäin. Iiriksen kaksi ensimmäistä kerrosta sijaitsevat maan alla. Katutaso on kolmas kerros. Suomen Kuurosokeat ry:n keskustoimisto on neljännessä kerroksessa. Hissien sisällä kerrokset on merkitty painikkeisiin kohonumeroin. Vasemmanpuoleisessa hississä painikkeet ovat hissin oikealla seinällä, oikeanpuoleisessa hississä ne ovat vasemmalla seinällä. Painikkeet sijaitsevat noin vyötärön korkeudella. Jokaisen painikkeen vieressä on numero myös pistekirjoituksella. Katutason kerroksen eli kolmannen kerroksen painike on hissin seinällä muita painikkeita enemmän koholla. Hissi toistaa ääneen valitun kerroksen numeron. Numero toistetaan myös kyseiseen kerrokseen saavuttaessa.

Neljänteen kerrokseen saavuttaessa jatketaan Suomen Kuurosokeat ry:n keskustoimiston ovelle hisseistä suoraan eteenpäin kello kahteentoista noin kuusi metriä. Lattialla on ohjauslista. Molemmin puolin käytävää on puoliympyrän muotoiset, kirkkaan keltaiset pöydät, joilla on erilaisia tunnetiloja ilmaisevia patsaita. Patsaiden jälkeen oikealla on kolme vessaa: ensin inva–wc, sen jälkeen miesten ja naisten vessat. Ohjauslista johdattaa aivan käytävän päähän vessojen ohi. Seuraavasta poikkilistasta käännytään oikealle, jossa on ovi Suomen Kuurosokeat ry:n keskustoimistoon. Vastapäätä on Näkökeskus Visio. Suomen Kuurosokeat ry:n nimi lukee oven oikealla puolella lasiseinällä sekä tekstinä että pistekirjoituksella. Samalla seinällä oven kahvan korkeudella on myös ovikello.


Suomen Kuurosokeat ry:n ulko-ovi


Astuessasi toimiston ovesta sisään on vasemmalla puolella ensimmäisenä syvennyksessä naulakot. Toimiston ovelta alkaa lattiassa ohjauslista. Ensimmäisen poikkilistan kohdalla ovat vasemmalla puolella naisten ja miesten vessa. Oikealla puolella on Frans Leijon -kokoushuone. Seuraava poikkilista kääntyy vasemmalle pääkäytävälle, jossa sijaitsee suurin osa työntekijöiden huoneista. Lista jatkuu myös muutaman metrin eteenpäin. Vasemmalla on toimistosihteeri Virpi Lahnaojan huone ja oikealla puolella tiedottaja Tuija Wetterstrandin ja toimittaja Jaakko Evosen yhteinen työhuone.


Suomen Kuurosokeat ry:n eteinen


Pääkäytävä on noin kymmenen metriä pitkä. Keskellä lattiaa kulkee ohjauslista. Käytävän molemmin puolin on neljä työhuonetta. Huoneet sijaitsevat toisiinsa nähden vastakkain.


Suomen Kuurosokeat ry:n toimiston pääkäytävä


Ensimmäisessä ohjauslistan risteyksessä oikealla on aluesihteeri Heli Lappalaisen työhuone ja oikealla kopiohuone. Seuraavaksi oikealla on kommunikaatiopäällikkö Riitta Lahtisen työhuone ja vastapäätä keittiö. Seuraavana oikealla on IT-tukihenkilöiden Kalle Kiviniemen ja Mariano Mineon työhuone. Vasemmalla on järjestöpäällikkö Heikki Majavan, järjestöavustajan Sanna Tuomaalan ja virikeohjaajan Anita Palon työhuone. Seuraavana oikealla kirjahyllyjä vastapäätä on talousjohtaja Pirkko Liekon työhuone. Käytävän päätyseinällä on kaksi työhuonetta, oikealla toiminnanjohtaja Kai Leinosen ja vasemmalla hallintosihteeri Ritva Laitisen työhuone. Työntekijöiden huoneiden ovenpieleen on merkitty heidän nimensä ja ammattinimikkeensä tekstinä sekä pistekirjoituksella.

Pääkäytävän alussa kummallakin seinustalla on sohvapöytiä, sohva ja rottinkisia nojatuoleja. Pääkäytävän päässä molemmilla seinillä on lehtitelineitä, kirjahyllyjä ja taide-esineitä.

Reittikuvailun ovat koonneet Laura Reunanen, Sini Niemi ja Riitta Lahtinen. Teksti perustuu: Reunanen, A. & Niemi, S. 2012. ”Ja näin saavuimme Suomen Kuurosokeat ry:n toimistoon.” – Sisätilan reittikuvailu kuurosokealle. Opinnäytetyö. Viittomakielentulkin koulutusohjelma, Humanistinen ammattikorkeakoulu, 54-56.


Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 15.12.2013 Webmaster