A- | A+ | Sivukartta
 
Olet tässä: Etusivu | Palvelut | Kommunikaatiopalvelut | Taktiilit sormiaakkoset

Taktiilit sormiaakkoset

Taktiilit somiaakkoset on menetelmä, jolla voidaan säilyttää toimiva kielellinen yhteys kuulonäkövammaisten ja kuurosokeiden ihmisten ajatteluun ja toimintaan. Jokainen sana aakkostetaan kirjain kirjaimelta kämmenen sisällä peukalonhankaan.

Riittävän harjoituksen kautta hermojärjestelmä oppii lukemaan ja tulkitsemaan tuntoaistin välittämän kielellisen viestin.

Kuulo- ja näköaistin heikkeneminen voi merkitä tarvetta löytää uusia menetelmiä ja keinoja keskusteluyhteyden säilyttämiseen, informaation ja tiedon välittämiseen. Yhtenä menetelmänä on kirjainten sormittaminen. Taktiili sormiaakkosmenetelmä toimii osana taktiilia viittomakieltä selventäen yksittäisiä sanoja ja nimiä. Taktiilien sormiaakkkosten lisäksi kuurosokean kanssa voi kommunikoida viittomalla tai kirjoittamalla sormella suuraakkkosia henkilön kämmeneen tai käden selkään.

Sormiaakkoset löytyvät myös verkosta

Taktiilit sormiaakkoset kokosi Suomen Kuurosokeat ry:n Kuurosokeiden eri kommunikaatiomahdollisuudet -projekti (RAY 2001-2005). Kuurosokeiden eri kommunikaatiomahdollisuudet -projektin (RAY 2001 – 2005) selvitysten pohjalta yhdistys sai Kommunikaatiopalvelut pysyväksi toiminnaksi vuoden 2006 alusta.


Jaa verkossa facebookiin Twitteriin Google plus Pinterest Sähköpostiin Deliciouseen

Sivun alkuun

Kuurosokeiden omaehtoinen, itsenäinen ja hyvä elämä tasavertaisessa yhteiskunnassa
Olemme Facebookissa Suomen Kuurosokeat ry

Päivitetty: 15.12.2013 Webmaster