Ohjeita turvalliseen toimintaan ja opastamiseen poikkeustilanteessa

Teksti: kommunikaatiopäällikkö Riitta Lahtinen

On monia asioita, joita kannattaa huomioida korona-viruksen aikana opastuksessa, yhdessä ulkona liikkuessa ja kaupassa. Monet ovat käyttäneetkin näitä toimintatapoja jo arjessaan ja flunssa-epidemioiden aikoina. Omalla toiminnallaan voi tehdä ulkona käymisen hieman turvallisemmaksi välttämällä sosiaalisia kontakteja ja pintojen koskettamista.

Näitä omassa käyttäytymisessä huomioitavia asioita ovat esimerkiksi:

-valkoisen kepin desifiointi viikottain. Järjestä kepille paikka oven viereen. Älä taita keppiä tai pistä sitä laukkuun.
-ota keppi käyttöön ulkona liikkuessasi. Saat sen kautta enemmän tietoa kuin pelkästään näön kautta. Heilurin käyttö antaa myös enemmän sinulle omaa henkilökohtaista liikkumis- ja toimintatilaa. Heilurin kautta saat automaattisesti pidettyä suositellun sosiaalisen etäisyyden eikä tarvitse erikseen miettiä asiaa.

-porraskäytävässä voit ottaa tuen kaiteesta tai seinästä käsivarrella (pitkähihainen paita tai takki).

-opas voi opastaa myös ei-fyysisesti eli puheella kuulon apuvälineiden kautta tai viittomakielisille selkäsi takana antamalla opastushaptiiseja eli sovittuja kosketusviestejä kuten suuntia, pysähdyksen ilmaisemista ja odottamista (kun muita kulkijoita on lähellä).

-jos opas käväisee kaupassa ja jäät odottamaan oven viereen, käänny seinään päin ja pidä valkoinen keppi näkyvillä. Näin muut tietävät, että olet näkövammainen. Selkään voi liittää viestin ”odotan, opas kaupassa”. Näin muut eivät tule lähelle tarjoamaan apuaan. Hieno ele kanssaihmisiltä huomioida näkövammainen läheinen, mutta jos haluat varmistaa sosiaalisen etäisyyden pitämisen, kannattaa miettiä, miten tämän voi viestiä.

-pidä käsineet kädessä ulkona ollessasi. Pese niitä riittävän usein.

-pyydä auttajaa, myyjää pysymään kauempana sinusta, kuitenkin niin että kuulet hänen puheensa.

-voit käydä kaupassa hiljaisempaan aikaan, jolloin siellä ei ole ruuhkaa.

-voit kirjoittaa ostoslistan kotona valmiiksi, jonka voi antaa myyjälle. Voit odottaa, kun myyjä kokoaa ostoksesi. Näin lähikontaktien määrä laskee.

-kokoa ruokatavarat omaan kassiisi, reppuun tai koriisi. Näit et kosketa ostoskoreja tai -kärryjä. Huom! Muista kysyä lupa kaupasta