Kulttuuri

Kuurosokeiden kulttuuri on yhteisön sisällä kehittynyt tapa ottaa kontaktia, kommunikoida, tehdä työtä ja harrastaa sekä osallistua. Kuurosokeat ovat viittomakielisiä, puheella kommunikoivia tai molempia. Yhteisölle on tyypillistä kohtaamistilanteissa ensimmäiseksi selvittää, mikä on toisen kommunikaatio. Kosketus on kuurosokeille monipuolinen viestintämetodi. Kulttuurin kokijoina kuurosokeat ovat yhtä heterogeeninen ryhmä kuin muutkin vähemmistöt, mutta omatoimisen koskettamisen, tunnustelun ja kuvailun merkitys on kuurosokeilla korostunut.

Kulttuurin tekijöinä kuurosokeat ovat innovatiivinen ryhmä: taide perustuu monesti muistiin väreistä ja muodoista, taidetta ei tehdä pelkästään näkeville vaan tunnusteltavaksi myös muille sokeille ja kuurosokeille. Viittomakielisyys tuo omat mausteensa runoihin ja musiikkiin.

Osallistavaa kulttuuria

Oheisilla videoilla tutustutaan, kuinka kuurosokeat työstävät savea, pelaavat shakkia ja nauttivat musiikista tuntoaistin avulla. Lisäksi tutustutaan Pimeään näyttelyyn, jossa taideteoksia kuvaillaan sanallisesti. Videoilla on tekstitys suomeksi.

Savipiiri

Tutustumista savella tekemiseen savipiirissä.

Shakkipiiri

Kuurosokeiden shakkipiirissä harjoitellaan shakin peluuta

Musiikin vibraatio tuntokokemuksena

Musiikkia voi kokea myös tuntoaistilla. Musiikkiterapeutti Russ Palmer kertomassa aiheesta.

Pimeä näyttely

Pimeässä näyttelyssä kuvaillaan taideteoksia sanallisesti.

Kuurosokeiden monipuolinen osaaminen

Olemme koonneet verkkosivujemme galleriaan kuurosokeiden tekemiä upeita taidetöitä. Tutustu galleriaan tästä.

Tutkimuksia

Kuurosokeiden kulttuurista on tehty tutkimuksia:

Jesse Karhu: Kuurosokeiden kulttuurista, Pohjois- Savon Opisto, Viittomakielen tulkkilinja, Opinnäytetyö Kevällä 2000. 

Aistit avoinna – elämässä mukana: kuurosokeiden kulttuurin kuvaus, Ritva Rouvinen 2001. Jyväskylän yliopisto. Jyväskylän yliopiston julkaisuarkisto.