Tukihenkilöksi

Tukihenkilötoiminta perustuu vapaaehtoisuuteen. Tukihenkilöä perehdytetään kuurosokeuteen / kuulonäkövammaisuuteen, kohtaamiseen ja kommunikointiin asiakkaan kanssa. Tukihenkilö ja asiakas sopivat keskenään yhteisten tapaamisten sisällöistä ja ajankohdista. Tapaamiset ovat luottamuksellisia.

Voit hakea tukihenkilöksi täyttämällä alla olevan lomakkeen. Kiitos!

Lisätietoja

Taru Kaaja
Järjestöpäällikkö
040 183 1618

Tarina: Tukihenkilötoiminta sydäntä lähellä

Seppo ja Päivi tapaavat kerran viikossa kävelyretkien merkeissä. Seppo on tyytyväinen tukihenkilöönsä ja kertoo hänen oppineen hyvin viittomia. Jutteluhetket ja luontohavainnot piristävät kävelylenkkiä.

Tukihenkilötyö on yksi tärkeistä toiminnoista Suomen Kuurosokeat ry:ssä. Päiville vapaaehtoistyö on ollut aina sydäntä lähellä ja hän saa siitä auttamisen iloa.

Puistossa on kävelytielle pysähtyneinä mies ja nainen. He keskustelevat jotain ja viittovat kädestä käteen. Molemmat näyttävät iloiselta.

Toimintakeskuksella hän tutustui ensimmäistä kertaa kuurosokeiden maailmaan. Neljän vuoden ajan hän kävi siellä kaveriapua välittävän hervantalaisyhdistyksen vapaaehtoisena ulkoilemassa kuurosokeiden kanssa ja silloin tällöin auttamassa eri tapahtumissa, kunnes vuonna 2014 hän siirtyi tukihenkilöksi kuurosokealle miehelle. Pikkuhiljaa hän on oppinut viittomakieltäkin.

Päivi käy tuettavansa kanssa kävelyllä kerran viikossa ja joskus he pysähtyvät ulkokuntosalilla tai piipahtavat kaupassa. Uimassakin on käyty järvessä. Näillä kävelyillä Päivi on myös oppinut uusia viittomia.

Päivi kertoo kokevansa positiivisena kohtaamiset kuurosokeiden kanssa. Hän on myös saanut apua järjestön henkilökunnalta.

– Kokemukseni kuurosokeiden ja kuulonäkövammaisten kanssa olemisesta ovat mukavia. Yhteinen sävel löytyy, vaikka viittomakielen taitoni onkin heikko, hän toteaa.

Kävelylenkit ovat kuurosokean kanssa liikkuessa hieman erilaisia kuin yleensä.

– Seuraan tarkkaan, mitä reitillä on hänen edessään, ettei yhtäkkiä astuta kuoppaan tai matalat puunoksat viistä päätä. Usein yritän kävelyn aikana antaa jonkun pikkuelämyksen, esimerkiksi keväisin kokeilemme kasvavia puiden lehtiä.

Tukihenkilötyötä tehdään omien aikataulujen ja voimien mukaan ja vähäinenkin kielitaito riittää. Sormiaakkoset ja perusviittomia oppii nopeasti.

– Yhdessäolosta kuurosokean kanssa tulee luontevampaa, jos pystyy edes hiukan kommunikoimaan, toteaa Päivi lopuksi.