Suomen Kuurosokeat ry:n vaaliteesit 2023 eduskuntavaalit

Suomen Kuurosokeat ry ajaa kuurosokeiden viittomakielisten ja useita kommunikaatiotapoja ja apuvälineitä käyttävien kuulonäkövammaisten yhdenvertaista asemaa yhteiskunnassa.

Tuotamme myös vertaistukitapahtumia, kokemus-asiantuntijatoimintaa, palveluja ja tietoa kaksois-aistivammaisuudesta poliittisen päätöksenteon tueksi.

Meneillään olevalla vaalikaudella aloitettu Totuus- ja sovintoprosessi viittomakielisten ja kuurojen kokemista vääryyksistä on hanke, johon myös tulevan hallituksen toivotaan sitoutuvan.

Meille muita tärkeitä edistettäviä asioita ovat:

1.   Esteetön ympäristö

Julkisissa tiloissa, kuten oppilaitoksissa, terveydenhuollossa ja virastoissa asioiminen onnistuu hyvillä ratkaisuilla. Tilojen pitää olla tasaisesti valaistuja, opasteet riittävän suuria ja kontrasteiltaan selkeitä. Kaiuttomassa tilassa on helpompi kuulla ja käytettävissä on induktiosilmukka. Toimivia Induktiosilmukoita pitää saada lisää.

2.   Saavutettavat digitaaliset palvelut

Kuurosokeat ja kuulonäkövammaiset käyttävät suurennusohjelmia, pistenäyttöjä ja ruudunlukijoita sekä viittomakielen tulkkia tai henkilökohtaista apua käyttäessään verkkopalveluja. Verkossa olevien palvelujen saavutettavuutta on edelleen parannettava.

3.   Luotettava tulkkauspalvelu

Tulkkauspalvelu on kuurosokeille ja kuulonäkövammaisille ehdoton osallisuuden ja vuorovaikutuksen edistäjä. Palvelun jatkuva kilpailuttaminen vaarantaa tulkkien työn jatkuvuuden ja asiakkaiden luottamuksen pätevän tulkin saamiseen kaikkiin tarvitsemiinsa tilaisuuksiin.

4.   Osallisuus

Kuurosokeat ja kuulonäkövammaiset jäävät kahden vaikean vammansa takia usein syrjään. Osallisuuden turvaamiseksi tarvitaan yksilölliset kuljetus- ja tulkkauspalvelut sekä henkilökohtainen apu.

Esteettömyys, saavutettavuus ja tulkkauspalvelu toimiviksi!

Lisätietoja kuurosokeiden ja kuulonäkövammaisten tarpeista:

www.kuurosokeat.fi

Ohje esteettömän tilaisuuden järjestäjälle