Kuurosokeiden kulttuuri on yhteisön sisällä kehittynyt tapa ottaa kontaktia, kommunikoida, tehdä työtä ja harrastaa sekä osallistua. Kuurosokeat ovat viittomakielisiä, puheella kommunikoivia tai molempia. Yhteisölle on tyypillistä kohtaamistilanteissa ensimmäiseksi selvittää, mikä on toisen kommunikaatio. Kosketus on kuurosokeille monipuolinen viestintämetodi. Kulttuurin kokijoina kuurosokeat ovat yhtä heterogeeninen ryhmä kuin muutkin vähemmistöt, mutta omatoimisen koskettamisen, tunnustelun ja kuvailun merkitys on kuurosokeilla korostunut.
Kulttuurin tekijöinä kuurosokeat ovat innovatiivinen ryhmä: taide perustuu monesti muistiin väreistä ja muodoista, taidetta ei tehdä pelkästään näkeville vaan tunnusteltavaksi myös muille sokeille ja kuurosokeille. Viittomakielisyys tuo omat mausteensa runoihin ja musiikkiin.
Osallistavaa kulttuuria
Oheisilla videoilla tutustutaan, kuinka kuurosokeat työstävät savea, pelaavat shakkia ja nauttivat musiikista tuntoaistin avulla. Lisäksi tutustutaan Pimeään näyttelyyn, jossa taideteoksia kuvaillaan sanallisesti. Videoilla on tekstitys suomeksi.
Savipiiri
Shakkipiiri
Musiikin vibraatio tuntokokemuksena
Pimeä näyttely
Kuurosokeiden monipuolinen osaaminen
Olemme koonneet verkkosivujemme galleriaan kuurosokeiden tekemiä upeita taidetöitä. Tutustu galleriaan tästä.
Tutkimuksia
Kuurosokeiden kulttuurista on tehty tutkimuksia: