Suomen Kuurosokeat ry pitää kohtuuttomana kuurosokeiden ja kuulonäkövammaisten Aluepalvelun STEA-avustuksen leikkauksen kohdentamista palveluasiantuntijoiden oikeudelliseen neuvontaan kuurosokeille. Kuurosokeat ovat monipalvelutarvitsijoina myös lähes kaikkien muiden säästötoimenpiteiden kohteena.
Aluepalvelujen leikkaus tarkoittaa 1,5 henkilötyövuoden vähennystä nykyisestä kuudesta, eri puolella Suomea työskentelevästä palveluasiantuntijasta. Olemme järjestönä tästä hyvin huolissamme. YK:n vammaissopimuksen mukainen yhdenvertaisuus ei toteudu kuurosokeiden kohdalla, mikäli tästä palvelusta leikataan.
Kuurosokealla henkilöllä tarkoitamme sekä kuurosokeita että kuulonäkövammaisia, joilla on kuulo- ja näkövammojen yhdistelmävamma. Kuulo ja näkö ovat ihmisen tärkeimmät toiminnalliset aistit. Kun molempien aistien toiminta heikkenee tai sitä ei ole lainkaan, vammojen yhdistelmävaikutus on suurempi kuin pelkän kuulo- ja näkövamman vaikutus erikseen arvioituna, sillä kuurosokean henkilön kaukoaistit eivät voi kompensoida toistensa puutteita.
Kaksoisaistivamma vaikuttaa henkilön toimintakykyyn kokonaisvaltaisesti kaikilla elämän osa-alueilla. Sen vuoksi kuurosokeiden henkilöiden tiedonsaanti, arjessa selviytyminen, sekä palvelujen ja apuvälineiden tarve poikkeavat merkittävästi pelkästään kuulovammaisten tai näkövammaisten vastaavista.
Kuurosokeat on pieni vammaisryhmä ja he asuvat hajallaan eri puolilla maata itsenäisesti omissa asunnoissaan eikä heillä ole ympärillä tukenaan lähipiiriä. Yksittäiselle julkiselle toimijalle ei kerry tarvittavaa asiantuntemusta kuurosokeudesta. Suomen Kuurosokeat ry on kuurosokeusalan asiantuntija, jonka työntekijät saavat koulutusta kuurosokean kohtaamiseen ja eri kommunikaatiotapoihin.
Kuurosokeat tarvitsevat palveluasiantuntijoilta apua hakiessaan yhteiskunnan palveluita arjessa selviytymiseen, sekä ohjausta ja tukea esim. hakemusten ja oikaisuvaatimusten laadinnassa. Kyse ei ole juridisesta neuvonnasta tai lakiavusta. Kuurosokea henkilö tarvitsee apua jo pelkästään viranomaiskielen ja päätösten sisällön selventämisessä kommunikaation takia. Mikään muu taho yhteiskunnassa ei tarjoa tällaista tukea niin, että kuurosokean kohtaaminen ja kommunikaatio on huomioitu.
Asioiden hoitaminen kuurosokean kanssa vie huomattavasti enemmän aikaa kuin kuulevalla ja näkevällä, koska kommunikaatio ei ole samanaikaista. Usein kuurosokean tiedonsaanti vaatii tavallista enemmän aikaa puutteellisen suomen kielen ja lukutaidon sekä heikon koulutustason vuoksi. Nämä estävät yhteiskunnan palveluiden hakemisen ja saamisen ilman tukea.
Kuurosokean arjessa selviytyminen paranee ja syrjäytymisriski pienenee, kun heille aluepalvelujen palveluasiantuntijoiden avulla mahdollistetaan toimintakykyä tukevat yhteiskunnan palvelut.
Suomen Kuurosokeat ry katsoo, että kuurosokeat tarvitsevat tiedonsaannin haasteiden ja kommunikaation takia välttämättä järjestön tarjoamaa erityistä tukea viranomaisasiointiin jatkossakin. Kuurosokeille henkilöille verkossa tai puhelimitse asioiminen on hankalaa tai jopa mahdotonta. Kuurosokealla tulisi aina olla mahdollisuus kasvokkain asiointiin. Yhteiskunnan palveluissa digitalisaation lisääntyminen ja verkossa oleva tieto ovat saavuttamattomissa suurimmalle osalle kuurosokeita. Palveluasiantuntijan kanssa voi asioida tarvittaessa myös kasvokkain.
Suomen Kuurosokeat ry:n Aluepalvelun avustuksesta oikeudellisen neuvonnan osuuden leikkaaminen heikentää kuurosokeiden mahdollisuutta itsenäiseen elämään yhdenvertaisesti vammattomien kanssa. Leikkaus lisää kuurosokeiden syrjäytymisriskiä. Suomen Kuurosokeat ry katsoo, että oikeudellisen neuvonnan osuuden rajaaminen aluepalvelun työstä on YK:n vammaissopimuksen vastainen. Siksi leikkaus tästä avustuksesta on peruttava.
Tampereella 19.12.2024
Risto Hoikkanen, toiminnanjohtaja 040 566 1371 risto.hoikkanen@kuurosokeat.fi
Janika Lanne, talous- ja hallintopäällikkö 040 651 2511 janika.lanne@kuurosokeat.fi
Taru Kaaja, järjestöpäällikkö 040 183 1618 taru.kaaja@kuurosokeat.fi