Esteettömyys

 

Rakentamisen, tilan ja ympäristön hyvä suunnittelu

Esteettömästi rakennetussa tilassa ja ympäristössä myös kuurosokea pystyy suunnistamaan, orientoitumaan tilaan ja tekemään monia asioita helpommin ja itsenäisemmin. Kuurosokeiden näkökulmasta esteettömän rakentamisen perusasia on selkeys, hyvät erot, kontrastit ja pehmeät muodot.

Selkeät värierot

Selkeät värierot auttavat heikkonäköistä henkilöä liikkumaan ja toimimaan itsenäisemmin ilman apua. Värieroja voi käyttää erottamaan esimerkiksi sähkökatkaisijat, pistorasiat, kahvat, oven reunat taustastaan, kodinkoneet, kattauksen, seinän ja lattian toisistaan tummalla ja vaalealla värillä, erottamaan portaita väreillä ainakin niiden ylä- ja alapäästä.

Kosketuspinnan muutokset

Kosketuspinnan muutokset tilan vaihtuessa auttavat täysin sokeaa henkilöä liikkumaan, suunnistamaan tilassa ja toimimaan. Esimerkiksi erilaiset pintamateriaalit seinissä ja lattioissa, erilaiset tuntoaistilla havaittavat merkit seinissä ja lattioissa.”Maamerkit” voivat olla pieniä kohoumia tai materiaalin ja värin vaihtumisia, kun tila muuttuu toiseksi. Näin kuurosokea erottaa, missä tilassa hän liikkuu tutussa ympäristössä.

Tavarat sopivalla korkeudella

Tavaroiden on sijaittava sopivalla korkeudella. Erilaiset pään korkeudella olevat asiat ovat vaarallisia. Teräviä kulmia pitäisi myös välttää, koska ne ovat vaarallisia, jos niihin törmää.

Hyvä valaistus

Valaistuksen on oltava hyvä. Se ei saa häikäistä. Valot ja värit on suunniteltava kokonaisuutena, koska ne vaikuttavat toisiinsa. Valo ei saa vääristää värejä.

Suomen Kuurosokeat ry:n Kuurosokeiden Toimintakeskus on suunniteltu niin, että kuurosokeat voivat liikkua keskuksen alueella itsenäisesti vammastaan huolimatta.