Englantilaiset sormiaakkoset

Ohjevideo englantilaisten sormiaakkosten tekemisestä.

Riitta Lahtinen, Jaana Marttila ja Sanna Nuutinen

Englantilaisia sormiaakkosia kutsutaan myös brittiläisiksi tai BSL- sormiaakkosiksi. Ne tehdään vastaanottajan avoimeen käteen. Niitä voi myös tuottaa eri asennoissa, joten niiden käyttö on sujuvaa eri arjen tilanteissa, kuten autossa ja saunassa. Ne on helppo oppia ja tuottaa.

Euroopassa on useita eri sormittamisjärjestelmiä perinteisten viittomakielen taktiilien sormiaakkosten rinnalla. Kuurosokeat henkilöt käyttävät mm. Malossia ja Lormitusta. Herra Malossi oli italiankielinen ja Lorm saksankielinen. He molemmat kuurosokeutuivat myöhemmässä elämänvaiheessa. Molemmat hallitsivat kirjoitetun kielen, eli heille oli loogista miettiä, miten he saisivat kommunikaation sujuvaksi. He huomasivat, että avoimeen käteen sormien ja kämmenen eri kohtia koskettaessa voidaan erottaa sovitut kirjaimet.

Englantilaisissa sormiaakkosissa kirjaimet tuotetaan avoimeen käteen sovituilla kosketuksilla. Kirjaimet tuotetaan yleensä etusormella, joten koko käsi ei tarvitse muodostaa aakkosta, kuten esimerkiksi suomalaisissa sormiaakkosissa. Kirjaimet erottuvat toisistaan selkeästi, joten erehtymisen vaara on pieni. Lisäksi aakkosta tekevä liike on pienempi ja nopeampi tehdä, koska tekijä liikuttaa vain yhtä tai kahta sormeaan. Vastaanottajan ei tarvitse liikuttaa kättään lainkaan. Vastaanottaja voi tehdä tarkistusliikkeen sulkemalla avoimen kätensä ja kokeilemalla, montako sormea kämmenpohjassa on. Näin voi tarkistaa esimerkiksi L-, N- ja M -kirjainten erot.

Luentosalissa rinnakkain istuen näiden menetelmien sujuvuus ja keveys perustuu siihen, että vastaanottaja voi pitää kättään tuolin käsinojalla tai pöydällä tuen päällä. Koska käsiä ei tarvitse pitää ja kannattaa ilmassa, jaksaa menetelmää käyttää pitkäänkin.

Englantilaisten sormiaakkosten käyttö kannattaa mainita tulkkauspalvelun profiilissa ja harjoitella esimerkiksi perheenjäsenten, ystävien ja avustajien kanssa.

Ohjeita

Seuraavassa on ohjeet PDF-muodossa englantilaisten sormiaakkosten tekemiseksi:

Englantilaisten sormiaakkosten teko (PDF)