Kääretortun tekemisen haptiisit

Yleistä

Valli, H., Lahtinen, R., Rikala, A., Nuutinen, S., Kärppä, M. & Raappana, J. (2024.) Kääretortun leipomisen haptiisit – vinkkejä kotitalouteen

Kääretortun leipomisen haptiisit – vinkkejä kotitalouteen

Haptiisit eli kosketusviestit pohjautuvat käsien luonnollisiin liikkeisiin. Osa voi perustua viittomiin, joista on muokattu keholla tuntoaistin kautta hahmotettavat käsitteet. Hapteeramisen eli haptiisien tuottamisen turvalliset alueet ovat vastaanottajan selkä ja olkavarret.

Video-otokset

Yleistä

Videon alussa tekijät esittäytyvät kuvalla, puheella, tekstinä ja sormiakkosin (Riitta, Sanna, Aimi, Miia ja Heli).

Videossa esitetään äänellä, kuvalla, tekstillä, viitomakielellä ja haptiiseillä kääretortun leipomisen välineet, raaka-aineet ja niiden mittaaminen, taikinan valmistaminen, kääretortun täyttäminen ja rullaaminen. Työvaiheiden välit esitetään tekstinä ja puheella. Haptiisit tuotetaan hapteeraten vastaanottajan selkään tai käsivarteen, lisänä ääni ja tekstitys. Videon lopusta löytyvät videon tekoon liittyvät tiedot tekstinä ja puheena.

Kääretortun leipomisen neljä työvaihetta ovat 1) välineiden varaaminen 2) raaka-aineiden mittaaminen 3) taikinan valmistaminen 4) kääretortun täyttäminen ja rullaaminen. Ensimmäisessä työvaiheessa leipoja osoittaa pöydällä olevia astioita ja välineitä.

Lähikuva löytyy videon vasemmassa yläkulmassa. Omana otoksena esitellään astiat ja välineet äänellä, tekstillä ja haptiiseilla vastaanottajan selkään ja käsivarteen. Toisessa otoksessa mitatut raaka-aineet esitellään ja lähikuvat ovat vasemmassa alakulmassa. Omana otoksena esitellään raaka-aineet äänellä, tekstillä ja haptiiseilla vastaanottajan selkään ja käsivarteen. Kolmannessa työvaiheessa leipoja valmistaa taikinan. Omana otoksena esitetään kääretorttutaikinan valmistamisen työvaiheet äänellä, tekstillä ja haptiiseilla. Neljännessä video-otoksessa kääretortun täyttäminen ja rullaaminen esitetään kuten edellä. Seuraavaksi esitetään hapteeraminen kuvailuna.

Vaihe 1. Välineiden varaaminen – haptiisit

Kulho: Aseta molempien käsien kämmensyrjät vastaanottajan alaselkään siten, että käsien väliä on noin etusormen mitan verran. Hapteeraa kämmensyrjillä kulhon kaarevaa muotoa ylöspäin laajentuen.

4 lasia: Ota vasemmalla kädellä vastaanottajan vasemman käden käsivarresta kiinni, sama ote kuin opastusotteella. Purista hellästi neljä kertaa. Sähkövatkain: Tee vasemmalla kädellä sormiaakkonen T ja vie se vastaanottajan vasempaan käsivarteen, tärisytä hieman. Vastaanottaja tuntee sähkövatkauksen tärinän.

Siivilä: Harota vasemman kätesi sormet haralleen ja vedä vastaanottajan selän yläosasta alaspäin sormia liikuttaen.

Pikkulusikka: Hapteeraa vasemman käden yhdellä sormella vastaanottajan yläselkään soikea ympyrä noin 2 cm halkaisijaltaan (lusikan pesä) ja vedä siitä oikealle viiva noin 10 cm (lusikan kädensija). Iso lusikka: Hapteeraa vasemman käden kahdella sormella vastaanottajan yläselkään soikea isompi ympyrä noin 5 cm halkaisijaltaan (lusikan pesä) ja vedä siitä oikealle viiva noin 14 cm (lusikan kädensija).

Nuolija: Tee vasemman käden etu- ja keskisormella siveltävät liikkeet eli tasaiset lyhyet noin 5 cm vedot vaakatasolla vastaanottajan selkään, oikealle-vasemmalle-oikealle-vasemmalle eli neljään kertaan seuraavasti: ensimmäisellä kerralla sormenpäät ovat selkää vasten, toisella vedolla käännät sormien kynnet selkää vasten, kolmannella sormenpäät ovat selkää vasten ja neljännellä kerralla sormien kynnet ovat selkää vasten. Sen jälkeen hapteeraa vaakaviiva noin 20 cm oikealle.

1 uunipelti: Hapteeraa molempien käsien etu- ja keskisormella neliön muoto siten, että yhtä aikaa oikea käsi lähtee oikealle ja vasen käsi vasemmalle vaakaan, sitten alaspäin alaselkään asti. Siihen päästyäsi pysähdy, pidä sormet vastaanottajan selässä. Tee molemmilla käsillä, etusormella ja peukalolla, uunipellin korkeus seuraavasti: jätä peukalot paikoilleen, nosta etusormia ylöspäin 2-3 cm.

Vinkki: Kotitaloudessa on erikorkuisia peltejä: uunipellit ovat matalia ja uunipannut ovat korkeita peltejä. 2 leivinpaperia, joista toiseen ripotellaan sokeria pinnalle: Aseta vasen käsi vastaanottajan yläselkään, kämmen alaspäin ja vedä yksi tasainen veto alaspäin noin 30 cm ja sama oikealla kädellä. Tee oikealla kädellä oikealle tehdyn leivinpaperin yläosaan kaksi napautusta etu- ja keskisormella ja tee pintaan ripottelua kaikilla viidellä sormen päällä.

Patakintaat: Aseta vastaanottajan yläselän kohdalle molemmat kädet vierekkäin seuraavasti: vasen käsi käden selkä yläselkää vasten ja oikea käsi sen alapuolelle kämmen olkaa vasten. Kotitalousuunin kytkeminen 225 asteeseen: Vie molempien käsien kämmensyrjät vastaanottajan vasenta käsivartta kohden yhdessä, noin 5 cm väli ja tuo takaisin, edestakaisliikeellä. Tee uunin kytkin vastaanottajan selän oikealle keskikohdalle siten, että pidä oikean käden peukalo ylöspäin ja etusormi alapuolella, kuten pitäisit kiinni kytkimestä ja käännä myötäpäivään. Piirrä yläselkään numerot 225 päällekkäin.

Vaihe 2: Raaka-aineiden mittaaminen – haptiisit

Raaka-aineet:

– Lasillinen munia (= 4 munaa/lasi): Ota vasemmalla kädellä vastaanottajan vasemmasta käsivarresta kiinni samoin kuin opastusote ja hapteeraa oikean käden etu- ja keskisormella vasemmalle olalle ympyrä ja taputa kevyesti kaksi kertaa. – Lasillinen hienoa sokeria (2 dl sokeria/lasi): Ota vasemmalla kädellä käsivarresta kiinni samoin kuin opastusote, napauta oikean käden kahden sormen sivuilla (keski- ja etusormi vierekkäin) kaksi kertaa yläselän oikealle puolelle ja tee kaikilla viidellä sormella ripottelua yläselän oikealle puolelle.

– Lasillinen vehnäjauhoa (=2 dl vehnäjauhoa/lasi): Ota vasemmalla kädellä vasemmasta käsivarresta kiinni samoin kuin opastusote ja tee yläselän oikealle puolelle oikealla kädellä liikettä, jossa avokäden viidellä sormella tee nopeita vetoja sormet auki ja yhteen, kolme kertaa. – 1 tl leivinjauhetta: tee yläselkään oikean käden etu- ja keskisormella ympyrä ja vedä etusormella oikealle viiva ja piirrä etusormella yläselkään isot kirjaimet L J.

– Lasillinen hilloa (=2 dl hilloa/lasi): Ota vasemmalla kädellä vasemmasta käsivarresta kiinni samoin kuin opastusote ja tee sen jälkeen keskiselkään molempien käsien kämmensyrjillä puolikaareva kuvio, avoin ylhäältä ja alhaalta, ja heilauta pienet heilautukset oikealle ja vasemmalle kaksi kertaa.

Vaihe 3: Taikinan valmistaminen – haptiisit

Kaada kulhoon munat ja sokeri.

– Hapteeraa ensin kulho: Aseta molempien käsien kämmensyrjät vastaanottajan alaselkään siten, että väliä on noin etusormen mitan verran. Hapteeraa kämmensyrjillä kaarevaa muotoa ylöspäin. Hapteeraus laajenee ylöspäin noin kämmenen mitan verran. Jätä kulho avonaiseksi.

– Hapteeraa kananmunan haptiisi vasemman käden etu- ja keskisormella vastaanottajan vasemmalle olalle, tee ympyrä ja taputa kevyesti kaksi kertaa ja vedä vasemmalla kädellä ne kulhon sisään ja jätä vasen käsi sinne. Hapteeraa oikean käden sormilla sokeri asiakkaan oikealle olalle eli napauta oikean käden keski- ja etusormella (päällekkäin, sivunapautukset) kaksi kertaa yläselän oikealle puolelle ja tee kaikilla viidellä sormella ripottelua yläselän oikealle puolelle.Vie käsi kohti kulhoa ripottavalla liikkeellä ja jätä sormet kulhon sisälle. Vaahdota sähkövatkaimella noin 5 minuuttia,

– Tee vasemmalla kädellä sormiaakkonen T vastaanottajan vasempaan käsivarteen, tärisytä hieman. Täten saadaan sähkövatkauksen tärinää tuntumaan.

– Tee sama haptiisi sen jälkeen selkään oikean käden etusormella, kynsi asiakkaan selkää vasten, kulhon sisään ja tärisytä hieman. kunnes vaahto on kuohkeata.

– Hapteeraa oikean käden etusormella kahdeksikkoa vaakatasoon (ääretön merkki) pariin kertaan (vinkki: kahdeksikon kuviolla nähdään, että taikina on kuohkeata, kun kuvio pysyy taikinan pinnalla hetken). Lisää jauhot siivilän läpi,

– Hapteeraa ensin kulho: Aseta molempien käsien kämmensyrjät vastaanottajan alaselkään siten, että väliä on noin etusormen mitan verran. Hapteeraa kämmensyrjillä kaarevaa muotoa ylöspäin. Hapteeraus laajenee ylöspäin noin kämmenen mitan verran ja jätä kulho avonaiseksi.

– Tee siivilä kulhon yläpuolelle: Harota vasemman kätesi sormet haralleen. – Hapteeraa vehnäjauho: tee asiakkaan yläselän oikealle puolelle, oikean käden sormet koko kämmenen verran avoinna ja sulkeutuen kolme kertaa, kulhon sisään. nuolijalla sekoittaen. – Hapteeraa vasemman käden etu- ja keskisormella siveltävät liikkeet eli tasaiset lyhyet noin 5 cm vedot vaakatasolla vastaanottajan yläselkään, oikealle ja vasemmalle, sekä nuolijan varsi hapteeraen vasemmalta oikealle etusormella. Vie käsi kulhon sisälle sekoittamaan eli tekemään ympyräliikettä kulhon sisällä. Kaada taikina uunipellille, jossa on leivinpaperi.

– Hapteeraa ensin uunipelti: Hapteeraa vastaanottajan yläselkään molemman käden etu- ja keskisormella neliön muoto siten, että yhtä aikaa oikea käsi lähtee oikealle ja vasen käsi vasemmalle vaakatasoon noin 15 cm, sitten alaspäin alaselkään asti. Siihen päästyäsi pysähdy, pidä sormet asiakkaan selässä, ja tee molemmilla käsillä, etusormella ja peukalolla uunipellin korkeus seuraavasti: jätä peukalot paikoilleen, nosta etusormia ylöspäin 2-3 cm.

– Hapteeraa leivinpaperi: Asetta vastaanottajan yläselkään, nyt uunipellin päälle, molemmat kädet kämmenet alaspäin ja vedä yksi tasainen veto alaspäin noin 30 cm.

– Kulhosta taikinan kaataminen: Hapteeraa kulhon haptiisi eli aseta molempien käsien kämmensyrjät alaselkään siten, että väliä on noin etusormen mitan verran. Hapteeraa kämmensyrjillä kaarevaa muotoa ylöspäin. Piirros laajenee ylöspäin noin kämmenen mitan verran, jätä kulho avonaiseksi. Siirrä kädet oikealle, kulhon yläreunan kohdalle, kallelleen kohti kello 7:ää, ja kaada taikinaa eli kaataessasi taikinaa pellille tee käsillä edestakaisliikettä kohti alaselkää (edestakaisliike tekee pinnan tasoituksen). Laita kuumaan uuniin, – Hapteeraa oikealla kädellä vastaanottajan vasempaan käsivarteen uunin sisäosan johteet eli tasot kolmella poikittaisella kädensyrjän vedolla eri tasoille ylhäältä alaspäin.

– Vie pelti uuniin siten, että tee asiakkaan keskiselkään painauma kahdella kädensyrjällä ja vie niitä tasaisella vedolla kohti käsivartta, uuniin. Käsivarteen päästyäsi, tee lyhyt edestakaisliike ja pysäytä kädet (nyt pelti on uunissa keskitasolla). paistoaika on 5–8 minuuttia.

– Etu- ja keskisormi vierekkäin naputtavat kolme kertaa vastaanottajan rannetta. Kirjoita numerot 5-8 asiakkaan keskiselkään.

Vaihe 4: Kääretortun täyttäminen ja rullaaminen – haptiisit

Kumoa kypsä torttu sokeroidulle paperille – Ensin sokeroidun paperin hapteeraminen molempien käsienetu- ja keskisormilla. Aloita vastaanottajan yläselästä keskeltä kohti reunoja, vasemmalle ja oikealle, alas, käännä kohti keskiosaa. Sieltä molemmat kädet nousevat selkää pitkin ylöspäin, laajentuen, sormet avataan koko paperin leveydelle paperin yläreunaan saakka, ja siitä kädet liukuvat takaisin alaspäin selkää pitkin paperin alareunaan, alaselkään. Ota paperi pois

– Molempien kädet sormet yhdessä tekevät kiertämisliikkeen alas oikeaan alakulmaan. Levitä hillo tasaisesti – Hapteeraa ensin hillo eli tee vastaanotajan keskiselkään molempien käsien kämmensyrjillä puolikaareva kuvio, avoin ylhäältä ja alhaalta, ja heilauta pienet heilautukset oikealle ja vasemmalle kaksi kertaa. – Hapteeraa lusikka: Piirrä kahdella sormella yläselkään soikea ympyrä, noin 5 cm halkaisijaltaan (lusikan pesä) ja vedä siitä vasemmalle pidempi viiva (lusikan kädensija). Jatka oikealla kädellä edestakaisin liikkein alaspäin viisi kertaa, kohti alaselkää. Rullaaminen itsestäsi poispäin

– Molempien kädet sormet yhdessä rullaavat alhaalta ylöspäin. Aseta valmis kääretorttu sauma alaspäin – Rullauksen päätteeksi vastaanottajan selän yläosassa kädet avautuvat kääntyen kämmenpuoli selkää vasten. Kädet pysähtyvät että ja peukalot osoittavat alaspäin ja muut sormet ovat yläasennossa. Vasen käsi liikkuu vasemmalle ja oikea oikealle. Siistitään työpiste

– Aseta molemmat kädet löyhässä nyrkissä vastaanottajan alaselkään. Etene alhaalta ylöspäin tehden pyörivää liikettä kohti asiakkaan yläselkää, ja siitä alaspäin, pysäytä. Ja tässä vielä kuva valmiista tuotoksesta! Lopuksi on kuva valmiista kääretorttuviipaleesta leipälautasella, kello kuuden kohdalla. Lautasliina on aseteltu lautasen sisäpuolelle oikealle ja keskellä on kääretorttuviipale. Kahvimuki on kello 12:ssa, mukin korva oikealle ja pikkulusikka mukin sisällä osoittaen oikealle. Hyvää ruokahalua!

Tekijät

Heli Valli, KM, ammatillinen erityisopettaja, Ammattiopisto Live, heli.valli@inlive.fi , 1.8.2024 alkaen helitvalli@gmail.com Riitta Lahtinen, KT, johtava kommunikaatioasiantuntija, Suomen Kuurosokeat ry, riitta.lahtinen@kuurosokeat.fi Aimi Rikala, TELMA-opiskelija, työhön ja itsenäiseen elämään valmentava koulutus, Ammattiopisto Live, aimi.rikala@liveopisto.fi Sanna Nuutinen, kommunikaatiotyöntekijä, Suomen Kuurosokeat ry, sanna.nuutinen@kuurosokeat.fi Miia Kärppä, TUVA- ohjaaja, tutkintokoulutukseen valmentava koulutus, Ammattiopisto Live, miia.karppa@inlive.fi Jenni Raappana, tieto- ja viestintätekniikan perustutkinto-opiskelija, Ammattiopisto Live, jenni.raappana@liveopisto.fi Tuotanto Käsikirjoitus: Heli Valli, Aimi Rikala ja Miia Kärppä

Ääni: Heli Valli ja Jenni Raappana Kääretortun leipominen: Miia Kärppä Viittomakieli: Aimi Rikala

Haptiisit: Sanna Nuutinen ja Riitta Lahtinen

Haptiisien kuvailu: Heli Valli, Sanna Nuutinen ja Riitta Lahtinen

Kuvauspaikka: Ammattiopisto Live, Leppävaaran toimipaikka, Kiannonkadun opetuskeittiö

Videon kuvaus, editointi ja tekstitys: Jenni Raappana Verkkojulkaisut: Ammattiopisto Live ja Suomen Kuurosokeat ry

Julkaisu: Verkkoteoksen julkaisu 4.6.2024.