Kuntoutuspalvelut

Kuulonäkövamma aiheuttaa erilaisia haasteita ja avun tarvetta arjessa. Yksilöllisellä kuntoutusjaksolla mietimme ja harjoittelemme moniammatillisessa työryhmässä keinoja haasteiden helpottamiseksi kuntoutujan arjessa.

Suomen Kuurosokeat ry toteuttaa Kelan vaativaa ja harkinnanvaraista moniammatillista yksilökuntoutusta kuulonäkövammaisille ja heidän perheilleen. Kuntoutustyöntekijöillä on laaja-alainen erityisosaaminen kuulonäkövammaisten kuntoutuksesta. Valtakunnalliset kuntoutuspalvelut on tarkoitettu vastavammautuneille, kuulonäkövammaisille ja aistimonivammaisille henkilöille.

Kaksi miestä ajaa tandempyörällä. Molemmilla on tuvakypärät. Takana istuvalla on päällään myös huomioliivi.

Kuntoutus toteutetaan Kuurosokeiden Toimintakeskuksessa Tampereella. Turvallisissa ja esteettömissä kuntoutus- ja majoitustiloissa on huomioitu kaikenikäisten kuulonäkövammaisten erityistarpeet. Tiloissa on huomioitu mm. värikontrastit, riittävä ja häikäisemätön valaistus, kaiuttomuus sekä itsenäistä liikkumista helpottavat opasteet.

Milloin haen kuntoutukseen

– Arjessa itsenäinen toimiminen on hankalaa

– Kuulon ja/tai näön tilanne on muuttunut

– Tarvitset tietoa apuvälineiden käytöstä, vaihtoehtoisista kommunikointikeinoista, jäljellä olevan näkökyvyn, kuulon ja muiden aistien käyttämisestä.

– Elämässäsi on tapahtunut tai tapahtumassa muutos

– Oman ja perheen jaksaminen mietityttää; kuinka voidaan tukea psyykkisiä voimavaroja

– Vertaistuen tarve

Miten haen kuntoutukseen

Keskustele kuntoutustarpeestasi sairaalan kuntoutusohjaajan, hoitavan lääkärin tai Suomen Kuurosokeat ry:n palveluasiantuntijan kanssa. He auttavat sinua kuntoutukseen hakeutumisessa. Kuntoutukseen hakeutuessasi tarvitset kuntoutussuunnitelman tai lääkärin B-lausunnon, jonka saat julkisesta terveydenhuollosta. Toimita kuntoutushakemus liitteineen Kelaan. Kela lähettää sinulle kuntoutuspäätöksen. Mikäli päätös on jostain syystä kielteinen, toivomme, että ilmoitat asiasta meille. Kela ei ilmoita kielteisistä päätöksistä palveluntuottajalle.

Alla tarkemmat ohjeet kuntoutushakemuksen täyttämiseksi. Valitse itsellesi sopiva kuntoutuspalvelu.

Aikuiset: harkinnanvarainen moniammatillinen yksilökuntoutus

Lapset ja nuoret: vaativa moniammatillinen yksilökuntoutus

Yhteystiedot

Ota yhteyttä, neuvomme mielellämme lisää!

Hanna Tenhunen
palveluesimies
0400 965 671
hanna.tenhunen(at)kuurosokeat.fi

Kuntoutuksen yhteinen sähköposti: kuntoutus(at)kuurosokeat.fi

Kuntoutuspalveluiden esitteen ja muita tulostettavia materiaaleja löydät täältä.