Kuntoutukseen kannattaa hakeutua, kun huomaa tarvitsevansa muutosta omassa arjessa toimimiseen tai elämässä tulee muutoksia, jotka vaikuttavat itselle tärkeiden asioiden tekemiseen. Vaikka maailmantilanne on poikkeuksellinen, kuntoutukseen voi ja kannattaa hakeutua.
Suomen Kuurosokeat ry noudattaa Kelan ohjeistusta kuntoutuspalveluiden tuottamisesta sekä seuraa ajankohtaisia viranomaistiedotteita
Kuulonäkövamma aiheuttaa erilaisia haasteita ja avun tarvetta arjessa. Yksilöllisillä kuntoutusjaksoilla mietimme ja harjoittelemme keinoja haasteiden helpottamiseksi.
Suomen Kuurosokeat ry toteuttaa Kelan rahoittamaa vaativaa ja harkinnanvaraista moniammatillista yksilökuntoutusta kuulonäkövammaisille ja heidän perheilleen. Kuntoutustyöntekijöillä on laaja-alainen erityisosaaminen kuulonäkövammaisten kuntoutuksesta. Valtakunnalliset kuntoutuspalvelut on tarkoitettu vastavammautuneille, kuulonäkövammaisille ja aistimonivammaisille henkilöille.
Kuntoutus toteutetaan Kuurosokeiden Toimintakeskuksessa Tampereella. Turvallisissa ja esteettömissä kuntoutus- ja majoitustiloissa on huomioitu kaikenikäisten kuulonäkövammaisten erityistarpeet. Tiloissa on huomioitu mm. värikontrastit, riittävä ja häikäisemätön valaistus, kaiuttomuus sekä itsenäistä liikkumista helpottavat opasteet.
Nyt korona-aikana turvallisuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota
– Työntekijät käyttävät kasvomaskeja/ visiireitä
– Kuntoutujat saavat kasvomaskit kuntoutuksen ajalle
– Käsien desinfiointiainetta on joka tilassa ja yksilölliset huoneet vähentävät kontakteja muiden kanssa
– Turvavälit on huomioitu kuntoutusohjelmassa, ruokailuissa sekä vapaa-ajan ohjelmissa, toiminta on pienryhmätoimintaa hyvillä turvaväleillä ja yksilöityä ohjelmaa on lisätty
Milloin haen kuntoutukseen
– Arjessa itsenäinen toimiminen on hankalaa
– Kuulon ja/tai näön tilanne on muuttunut
– Tarvitset tietoa apuvälineiden käytöstä, eri kommunikaatiomenetelmistä, jäljellä olevan näkökyvyn, kuulon ja muiden aistien käyttämisestä.
– Elämässäsi on tapahtunut tai tapahtumassa muutos
– Oman ja perheen jaksaminen mietityttää; kuinka voidaan tukea psyykkisiä voimavaroja
– Vertaistuen tarve
Miten haen kuntoutukseen
Keskustele kuntoutustarpeestasi sairaalan kuntoutusohjaajan, hoitavan lääkärin tai Suomen Kuurosokeat ry:n palveluasiantuntijan kanssa. He auttavat sinua kuntoutukseen hakeutumisessa. Kuntoutukseen hakeutuessasi tarvitset kuntoutussuunnitelman tai lääkärin B-lausunnon, jonka saat julkisesta terveydenhuollosta. Toimita kuntoutushakemus liitteineen Kelaan. Kela lähettää sinulle kuntoutuspäätöksen. Mikäli päätös on jostain syystä kielteinen, toivomme, että ilmoitat asiasta meille. Kela ei ilmoita kielteisistä päätöksistä palveluntuottajalle.
Tarkemmat ohjeet kuntoutushakemuksen täyttämiseksi löytyy osoitteesta kuntoutuspalveluiden sivuilta.
Kun saat päätöksen
Kun Kela on tehnyt myönteisen päätöksen, sinulle ja palveluntuottajalle tulee siitä ilmoitus.
Palveluntuottaja ottaa sinuun yhteyttä noin kahden viikon kuluessa, kun päätös on tullut. Puhelussa sovitaan ajankohdat kuntoutukselle ja käydään keskustelua kuntoutustarpeista ja mahdollisista tavoitteista.